V ponedeljek, 17. 6. 2024, smo se z učenci 7. in 8. razreda odpravili na zaključni izlet. Pot nas je vodila skozi Kočevje v majhno obmejno vasico Kostel, kjer smo si ogledali grad Kostel. Vodička nas je seznanila s prvimi pisnimi omembami zgradbe in njenim pomenom v času Turkov, z desetminutnim filmom pa smo pridobili vpogled še v preteklo grajsko dogajanje. Na najvišji točki utrdbe smo si razgledali gričevnati svet ob mejni reki.

Nato smo se z avtobusom odpeljali do izhodiščne točke našega čolnarjenja po reki Kolpi. Vsak izmed nas je prejel neoprensko obleko, čevlje, čelado in veslo. Sledili so še zadnji napotki pred vodno dogodivščino. Nekateri smo se podali v večje čolne, medtem ko so drugi čolnarili v trojicah. Družno smo zaveslali in se prepustili toku Kolpe. Sončni žarki so nas ves čas greli, zato se nismo mogli izogniti vodnim lumparijam, kot so špricanje, kopanje, namakanje … Posamezniki pa so se zaradi nagnjenja čolna ohladili v rečni strugi. Na t. i. robinzonskem čolnarjenju so nas spremljali veselje, dobra volja, smeh, petje in tudi navihanost. Po skorajda triurnem čolnarjenju smo prispeli na cilj, se preoblekli in najedli z okusnim kosilom. Že na daleč smo vonjali čevapčiče, piščančje zrezke in pomfri, s solato smo svoj obrok obogatili z vitamini, na koncu pa smo se ohladili še s sladoledom.

Ker je bil naš izlet zaznamovan s športnimi dejavnostmi, smo se preizkusili še v hoji po vrvi, supanju, odbojki na mivki, nogometu …

Utrujeni, a polni dobre volje smo se v večernih urah vrnili v Tržišče.

Vesna Perko, učiteljica