Zveza prijateljev mladine Slovenije izvaja natečaj Evropa v šoli že od leta 1999, s katerim skuša prikazati družbene probleme doma, v Evropi in svetu ter soočiti z njimi tudi mlade. Medsebojno razumevanje, strpnost in solidarnost med ljudmi so najpomembnejše ideje in cilji natečaja.

V letošnjem šolskem letu se je natečaj s temo »VZGOJA ZA MIR« osredotočal na 16. cilj trajnostnega razvoja – mir, pravičnost in močne institucije. Naši učenci so ustvarjali na likovnem, literarnem, fotografskem in video področju.

Živimo v času, ko po svetu poteka največ oboroženih spopadov po letu 1945. Po dveh desetletjih se vojna ponovno odvija na ozemlju Evrope.

Vojne povzročajo neizmerno uničenje tako ljudi in njihovih življenjskih razmer kot tudi planeta. Ljudje občutijo pomanjkanje osnovnih potrebščin za življenje, vključno s hrano. In kdo vse so vojne žrtve? Pomislimo samo na trpljenje civilnega prebivalstva.

Uporaba, zloraba ali pobijanje živali so le del škode, ki jo vojni konflikti povzročajo naravi. V času vojne se vse gospodarstvo podredi vojni industriji. Posledice vojn so lahko večstoletne.

Pri vojni ne gre le za krvave spopade, tanke in nadzvočne rakete, temveč za miselnost, ki razume uničevanje, ubijanje in argument moči kot naraven način delovanja v družbi, vendar taka miselnost ni prava, zato jo je treba spremeniti. Treba je vzgajati za mir.

Šola lahko pripomore k uresničevanju miroljubne in pravične družbe, zato imejmo ničelno toleranco do nasilja. Miroljubno in sporazumno razrešujmo spore, pri tem pa se medsebojno spoštujmo.

V letošnjem šolskem letu je s svojimi deli v natečaju sodelovalo 22 učencev naše šole, kar 12 del pa je bilo izbranih za nacionalni nivo tekmovanja. To so bili:

  • LITERARNA DELA: Hana Trebše;
  • LIKOVNA DELA: Žana Turšič Glušič, Lara Šinkec, Apolonija Renko, Alja Tratar in Hana Trebše;
  • FOTOGRAFSKA DELA: Jakob Hočevar, Neža Kotar, Lana Kalšek in Hana Trebše;
  • VIDEO DELA: Luka Jazbec, Nik Glušič in Ian Lev Planinšek ter Anej Skušek.

Podelitev priznanj bo potekala na zaključni regijski prireditvi Evropa v šoli, ki bo v torek, 25. aprila 2023, v Kulturnem domu Krško.

 

ISKRENE ČESTITKE VSEM SODELUJOČIM!

 

Polona Trebše, mentorica Evrope v šoli