OŠ Tržišče sodeluje v projektu Kultura, sobivanje in jezik skozi skupno zgodovino in regionalne posebnosti v štajerski vulkanski regiji in širše (KuKoSGE) v okviru projekta Erasmus+. Sodelovali bodo učenci razredne stopnje OŠ Tržišče, OŠ Kuzma in Volksschule Ratschendorf.

V okviru projekta se bomo na skupnih ekskurzijah srečevali z učenci sodelujočih šol in spoznavali skupno kulturno dediščino.

Projekt bo trajal dve šolski leti: 2020/21 in 2021/22.

 

Božično-novoletna »Erasmus« smrečica na OŠ Tržišče

Letošnji veseli december smo v šolah doživljali čisto drugače, kot prejšnja leta. To pa ne pomeni, da je bilo manj zanimivo. Na osnovni šoli Tržišče smo v letošnjem letu začeli sodelovati v kar dveh projektih v okviru programa Erasmus+ in tudi v teh izrednih razmerah smo se trudili vzpostaviti stik z učenci drugih šol iz Slovenije in Avstrije. Skupna srečanja, ki smo jih prvotno načrtovali, smo morali zaradi epidemije prestaviti na kasnejši čas, do takrat pa bomo izvajali dejavnosti, ki jih je mogoče izvesti tudi v izrednih razmerah.

V okviru projekta Kultura, sobivanje in jezik skozi skupno zgodovino in regionalne značilnosti na štajerskem vulkanskem območju in širše, smo se odločili za skupno izdelavo okraskov za božično-novoletna drevesca in izmenjavo le-teh. Učenci vsake izmed sedmih sodelujočih šol so izdelali po 60 okraskov in si jih med seboj izmenjali. Nato smo okraske obesili na smrečice in nastala so čudovita »Erasmus« drevesca. Pri izdelovanju okraskov so pri nas sodelovali učenci od 1. do 5. razreda in izdelali skoraj 200 čudovitih okraskov in jih dostavili v šolo. Učitelji smo jih označili z znakom naše šole in porazdelili v vrečke po 10 za vsako sodelujočo šolo. Ko smo iz drugih šol prejeli še njihove okraske, smo okrasili smrečico, ki sedaj v avli naše šole čaka na učence. Do takrat pa si jo lahko v virtualni obliki ogledajo na spletni strani šole.

 

Srečanje v Kuzmi

V četrtek, 7. oktobra 2021, so učenci 2. razreda Osnovne šole Tržišče odšli v Kuzmo na Goričkem, kjer so se srečali s tamkajšnjimi učenci. Srečanje je potekalo v okviru projekta, v katerem sodelujeta dve slovenski in ena avstrijska osnovna šola pod okriljem programa Erasmus+. Domačini so našim učencem predstavili pomen buč za njihovo okolje, njihovo tradicionalno pridelavo bučnega olja in uporabnost buč za različne jedi. Jedi so nato tudi poizkusili, si ogledali razstavo različnih izdelkov, na koncu pa so sodelovali tudi na kulturni prireditvi, na kateri so se predstavili z igrico o buči, ki so jo zaigrali v angleškem jeziku. Po ogledu tamkajšnje osnovne šole in kosilu smo se dobro razpoloženi vrnili domov. Kljub dolgi poti in deževnem vremenu nam bo ta dan ostal v lepem spominu.

Erasmus+ – srečanje v Sevnici

V četrtek, 21. 4. 2022, smo se ponovno srečali s sodelujočimi šolami v okviru projekta Erasmus+. Tokrat smo srečanje pripravili mi, zato smo v goste povabili učence in učitelje iz Osnovne šole Kuzma in Osnovne šole Ratchendorf. Skupaj smo obiskali grad Sevnica, na katerem so nam prijazno pripravili tri različne dejavnosti. Ogledali smo si grad, se preizkusili v viteških igrah in se po nova znanja podali na učno pot Gozd je kultura. Skupnega srečanja so se iz naše šole udeležili učenci 1. razreda. Po končanih dejavnostih na grajskem posestvu smo se vsi skupaj odpeljali v Tržišče, kjer smo najprej poskrbeli za prazne želodčke, nato pa smo goste popeljali po šoli in jim razkazali naše učilnice. Ponosni smo, da smo jim lahko pokazali tako lepe, svetle in urejene prostore.

Vsem nam bo ta dan ostal v lepem spominu.

Erasmus+ – srečanje v Ratschendorfu

V četrtek, 19. 5. 2022, smo imeli v okviru projekta Erasmus+ z naslovom Kultura, sobivanje in jezik skozi skupno zgodovino in regionalne značilnosti na štajerskem vulkanskem območju in širše še tretje srečanje, tokrat zadnje v tem šolskem letu. Druženje so pripravili učenci in učitelji Ljudske šole Ratschendorf iz Avstrije. K njim smo se z učenci 3. razreda odpravili že zgodaj, saj je bila pred nami kar dolga pot. Po dobrih dveh urah vožnje smo prispeli v Ratschendorf, kjer so nam pripravili toplo dobrodošlico. Poskrbeli smo za naše prazne želodčke, nato pa smo si ogledali njihovo šolo. Zatem smo se odpeljali v mesto Fehring, kjer smo si ogledali mlin in oljarno. Naslednja točka našega programa je bila grad Riegersburg, ki stoji na skalni vzpetini vulkanskega izvora in je res veličasten. Po kosilu in ogledu gradu smo se spustili nekoliko nižje po pobočju, kjer smo si ogledali predstavo ptic roparic. Orli, sove, kanje in jastrebi so leteli tik nad našimi glavami, a vedno varno pristali na roki sokolarjev.

Po končanih ogledih smo se zahvalili gostiteljem za čudovit program, ki so ga pripravili za nas, in se po skupni pesmi Mi se imamo radi tudi poslovili. Za nami je bil res čudovit in nepozaben dan.

Srečanje v Kuzmi

Učenci 2. razreda so se v sredo, 28. 9. 2022, v okviru projekta Erasmus+ že drugič srečali v Kuzmi s svojimi sovrstniki. Ta dan, ki se je za drugošolce začel že zelo zgodaj zjutraj, saj jih je avtobus iz Tržišča odpeljal že ob 6.00, jim bo še dolgo ostal v lepem spominu. Na povabilo Osnovne šole Kuzma so odšli na Goričko v kraj Grad, kjer so obiskali Doživljajski park Vulkanija. Tam so spoznali krtka Olija, ki jih je popeljal v podzemlje. Povedal jim je, da smo pred mnogimi, mnogimi leti imeli tudi na ozemlju današnje Slovenije vulkan. Ta je bil prav na Goričkem. Oli jim je nato razložil vse o vulkanih, jim predstavil vulkanski mineral olivin in jih popeljal v samo središče vulkana. Na delavnici so si učenci izdelali vsak svojo ogrlico iz mineralov in se z Olijevim vlakcem odpeljali na panoramsko vožnjo.

Po kosilu in ogledu Osnovne šole Kuzma so se učenci utrujeni, a polni prijetnih vtisov podali na pot proti domu.

 

Magda Flajs, koordinatorica projekta Erasmus+ na OŠ Tržišče

Srečanje v Tržišču

V četrtek, 20. 4. 2023, je v Tržišču potekalo že peto srečanje treh šol v okviru projekta Erasmus+ z naslovom Kultura, sobivanje in jezik skozi skupno zgodovino in regionalne značilnosti na štajerskem vulkanskem območju in širše. Obiskali so nas tretješolci Osnovne šole Kuzma in Ljudske šole Ratschendorf, ki so morali na pot že zelo zgodaj, saj so morali do Tržišča prevoziti kar nekaj kilometrov. V Tržišču so jih pričakali učenci 1. razreda, naša najmlajša mažoretna skupina in člani gledališkega krožka. Mažoretke so jih s svojim plesom pozdravile že pred šolo, toplo dobrodošlico pa jim je izrekla tudi gospa ravnateljica.

Po malici smo učence povabili v telovadnico, kjer so jim člani gledališkega krožka zaigrali igrico Nekoč je bila. Sledil je kratek ogled šole. Gostje so bili navdušeni, ko so videli naše svetle in lepo urejene učilnice ter lepo, prostorno in dobro založeno knjižnico. Po ogledu smo srečanje nadaljevali v Deželi kozolcev v Šentrupertu. Skupaj z gosti so tja odšli tudi naši prvošolci. Spoznavali so kozolce, naše slovenske arhitekturne posebnosti, ki jih v Avstriji ne poznajo, prav tako pa tudi ne v Prekmurju, zato je bil obisk dežele za naše goste še posebej zanimiv in poučen. Tam so nam pripravili tudi zanimive stare otroške igre, saj je bil kozolec včasih prava igralnica za otroke. Prav vsi so lahko skočili v seno, se preizkusili v sekanju pirhov in v igri klinčkanje. Preproste igre so s svojo zabavnostjo in igrivo tekmovalnostjo pritegnile otroke, čas pa je kar naenkrat minil in vrniti smo se morali v Tržišče. Kuharica nas je pričakala s toplim kosilom, ki nam je po pestrem dnevu vsem dobro teknilo. Poslovili smo se in se dogovorili, da se ponovno srečamo 1. junija v Ratschendorfu.

 

Magda Flajs

Na spodnji povezavi lahko poslušate radijski prispevek, ki je nastal ob tem druženju.

https://cba.fro.at/617193

Zaključno srečanje v Ratschendorfu

V četrtek, 1. 6. 2023, je bilo v Ratschendorfu v sosednji Avstriji zaključno srečanje projekta Erasmus+ z naslovom Kultura, sobivanje in jezik skozi skupno zgodovino in regionalne značilnosti na štajerskem vulkanskem območju in širše. Udeležili so se ga učenci 3. razreda in učenci višjih razredov, ki se učijo nemški jezik pri izbirnem predmetu ali krožku. Zanje je bil izlet nagrada za celoleten trud, tretješolci pa so tako izpeljali kulturni dan.

Pot do Ratschendorfa je dolga, zato smo zjutraj štartali že ob 6. uri. Ob prihodu so nas gostitelji lepo sprejeli in najprej poskrbeli za naše želodčke. Ker v avstrijskih šolah nimajo organizirane šolske malice in prav tako ne šolskih kuhinj, so nam malico pripravili starši tamkajšnjih učencev, odžejali pa smo se z domačim bezgovim sokom. Nato smo se v skupinah, v katerih je bilo po nekaj otrok iz vsake sodelujoče šole, preizkusili v različnih športnih igrah. Le-te so bile preproste in zelo zabavne, učenci pa so se med igro spoznavali in vsaj malo povezali. »Govorile so« bolj roke in noge, a tudi tako se da sporazumeti o preprostih stvareh, zraven pa se še dobro zabavati. V kraju imajo tudi manjši muzej, saj je bilo v tistih krajih najdenih veliko rimskih grobišč. Ogledali smo si ga, prijazen vodič pa nam ga je predstavil na zelo zanimiv način.

Po nekajurnem aktivnem preživljanju časa na toplem soncu smo bili že pošteno lačni in utrujeni. Pojedli smo slastno kosilo in se poslovili od gostiteljev z obljubo, da ohranimo stike.

 

Magda Flajs, koordinatorica projekta

 

    

 

O projektu so poročali tudi mediji:

Dober dan, Koroška – 17. 10. 2022 – začetek na 15 min, 56 s

Dober dan, Koroška – 6. 6. 2021 – začetek na 11 min, 36 s

Na izletu s slovenskimi prijatelji

Dvojezični izlet v Vulkanijo

Na obisk k slovenskim prijateljem v Tržišče

Zadnje druženje v Ratchendorfu

 

Še več o projektu si lahko preberete tukaj.