V začetku marca smo se skupina željnih popotnikov iz 8. in 9. razreda z nekaj odrasle pomoči odpravili na potovanje v London. Prva pustolovščina nas je čakala že v četrtek, 9. 3. 2023, ko smo se v popoldanskih urah odpravili na letalo proti Londonu. Marsikdo je bil prvič na letalu, zaradi česar so »živčki« delali po svoje, a nas je pilot varno pripeljal na cilj.

V naslednjih treh dneh smo »nabirali« kilometre po Londonu – peš in s podzemno železnico. Spoznavali smo zgodovino Velike Britanije, njene pomorščake, vladarje in umetnike. Kot pravi turisti smo si ogledali London iz zraka in vode ter se popeljali z »London Eye« in ladjico po Temzi. V muzeju voščenih lutk Madam Tussauds smo poiskali naše najljubše pevce, igralce in z njimi posneli »selfije«. Na Greenwichu nam je uspelo hkrati stati na zahodni in vzhodni polobli sveta. Naravoslovci so uživali v Prirodoslovnem muzeju (Natural History Museum) z ogledom kitovega okostja, simulacijo potresov in izbruhi vulkanov, družboslovci pa v Britanskem muzeju (British Museum) z vsemi mumijami, Rimljani in Azteki. Obiskali smo tudi kralja Karla III. v Buckinghamski palači, a ga ob našem obisku ni bilo doma. V treh dneh smo dodobra spoznali utrip mesta, kjer te že ovinek v sosednjo ulico ponese v drugačen svet (Camden Town, Canary Wharf, Leicester Square, Chinatown, Piccadilly Circus, King’s cross in Covent Garden).

V ponedeljek, 13. 3. 2023, smo se odpravili še na morje v mesto Brighton, kjer so si angleški vladarji ustvarili t. i. vikend palačo za svoje duševno in telesno zdravje. Nas pa je veter »odpihnil« na letališče in proti domu. Utrujeni, a zadovoljni, da smo videli tako zelo veliko v tako kratkem času, smo se v zgodnjih jutranjih urah vrnili v varno zavetje doma.

Lucija Umek