V četrtek, 14. 12. 2023, smo se z učenci novinarskega krožka odpravili na strokovno ekskurzijo v Ljubljano. Obiskali smo Državni zbor Republike Slovenije, kjer smo si ogledali njegovo notranjost, protokolarna darila in prostor, kjer zaseda Državni svet RS, prav tako pa smo spremljali sejo z balkona velike dvorane. Počaščeni smo bili, da sta nas sprejela tudi državna poslanca Tomaž Lisec in Jernej Žnidaršič, ki prihajata iz naše občine.

Gospod Tomaž Lisec nam je na kratko predstavil delovanje in sestavo državnega zbora ter pozitivne in negativne vidike dela državnega poslanca. Tudi sami smo se preizkusili v tej vlogi, saj smo govorili po mikrofonu in gospodu Liscu zastavili nekaj vprašanj o šolski tematiki. Polni prijetnih vtisov smo se mu zahvalili za sprejem in pogostitev ter se odpravili proti Medijski hiši PRO PLUS.

Tu nas je prijazno pričakal televizijski voditelj oddaje Svet na Kanalu A Gregor Trebušak, ki nas je popeljal v redakcijo, kjer smo spoznali delo novinarjev. Ogledali smo si njihove studie, v katerih snemajo različne oddaje, in spoznali opremo, ki jo potrebujejo za svoje delo. Učenci so bili najbolj navdušeni nad studiem, v katerem se snema oddaja Slovenija ima talent. Takoj so zasedli stole žirantov in preverili, ali so le-ti res »vroči«. Zanimivo se je bilo sprehoditi tudi mimo prostorov, v katerih poteka ličenje in imajo voditelji pripravljena svoja oblačila, strašljivo pa je bilo spoznanje, da se vse več sistemov upravlja računalniško.

Ugotovili smo, da je delo novinarja naporno, saj se je treba ves čas usklajevati, a tudi zanimivo, predvsem pa sta dobrodošla iznajdljivost in bogat besedni zaklad. Gospodu Gregorju Trebušaku smo poklonili manjše darilce za lepo preživeto dogodivščino na POP TV ter se nasmejanih obrazov in polni energije odpeljali proti šoli.

Navdušenost ni pojenjala niti med vožnjo. Kdo ve, morda so bili to prvi koraki bodočih novinarjev in novinark ali bodočih poslancev in poslank.

Vesna Perko, učiteljica