V četrtek, 1. 6. 2023, je bilo v Ratschendorfu v sosednji Avstriji zaključno srečanje projekta Erasmus+ z naslovom Kultura, sobivanje in jezik skozi skupno zgodovino in regionalne značilnosti na štajerskem vulkanskem območju in širše. Udeležili so se ga učenci 3. razreda in učenci višjih razredov, ki se učijo nemški jezik pri izbirnem predmetu ali krožku. Zanje je bil izlet nagrada za celoleten trud, tretješolci pa so tako izpeljali kulturni dan.

Pot do Ratschendorfa je dolga, zato smo zjutraj štartali že ob 6. uri. Ob prihodu so nas gostitelji lepo sprejeli in najprej poskrbeli za naše želodčke. Ker v avstrijskih šolah nimajo organizirane šolske malice in prav tako ne šolskih kuhinj, so nam malico pripravili starši tamkajšnjih učencev, odžejali pa smo se z domačim bezgovim sokom. Nato smo se v skupinah, v katerih je bilo po nekaj otrok iz vsake sodelujoče šole, preizkusili v različnih športnih igrah. Le-te so bile preproste in zelo zabavne, učenci pa so se med igro spoznavali in vsaj malo povezali. »Govorile so« bolj roke in noge, a tudi tako se da sporazumeti o preprostih stvareh, zraven pa se še dobro zabavati. V kraju imajo tudi manjši muzej, saj je bilo v tistih krajih najdenih veliko rimskih grobišč. Ogledali smo si ga, prijazen vodič pa nam ga je predstavil na zelo zanimiv način.

Po nekajurnem aktivnem preživljanju časa na toplem soncu smo bili že pošteno lačni in utrujeni. Pojedli smo slastno kosilo in se poslovili od gostiteljev z obljubo, da ohranimo stike.

 

Magda Flajs, koordinatorica projekta