V torek, 24. 10. 2023, se je v knjižnici OŠ Tržišče odvijalo medgeneracijsko branje, ki smo ga vpeljali preteklo šolsko leto in ga izvajamo z bralnimi čajankami. Prvo srečanje v novi sezoni bralnih dogodkov smo namenili poeziji, saj je marsikdaj zapostavljena in postavljena v kot.

Druščina ljubiteljev verzov in rim je prebirala Lainščkove, Möderndorferjeve in Pavčkove pesmi, manjkale niso niti pesmi Saše Vegri in Neže Maurer, jih deklamirala in s pomočjo njihove vsebine navajala pregovore, ki so se ob tem porajali.

V zaključnem delu so se udeleženci preizkusili tudi v kvizu Male skrivnosti literature, pri katerem so morali odgovoriti na različna vprašanja o literaturi, literarnih ustvarjalcih itd. Skupna ugotovitev je bila, da si lahko generacije med seboj pomagamo in tako opolnomočimo drug drugega z različnim znanjem. Člani bralne čajanke so ob koncu prejeli še Pavčkovo misel, ki se glasi: »Ta svet je lep, če nekomu nekaj daš. Ta svet je lep, če nekoga rad imaš, če stisneš roko komu, ki ga kaj boli. Ta svet je lep, če si človek do ljudi.«

Prijetna druženja, polna bralne vneme, se bodo nadaljevala, zato vabljeni v decembru, da zasnujemo obsežnejšo bralno skupino.

 

Vesna Perko, učiteljica