Naša šola sodeluje v projektu ŠOLSKA SHEMA.

Šolska shema je ukrep skupne kmetijske politike EU, ki otrokom v osnovni šoli in zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov.

Šolska shema se izvaja od 1. 8. 2017 in združuje prejšnji shemi šolskega sadja in zelenjave ter shemo šolskega mleka v enotno shemo. Glavni element šolske sheme je razdeljevanje dodatnega brezplačnega obroka sadja in zelenjave oz. mleka in mlečnih izdelkov otrokom v izobraževalnih ustanovah.

S tem šolskim letom 2023/2024 se začenja drugo šestletno obdobje šolske sheme. Šolska shema se bo izvajala na osnovi nove Strategije za izvajanje šolske sheme v Sloveniji za obdobje naslednjih šestih šolskih let od 2023/2024 do 2028/2029.

Upravičeni proizvodi, ki jih bomo razdeljevali med učence, so:

  • šolsko sadje in zelenjava, kjer imata prednost sveže sadje in zelenjava, dodatno v manjšini je lahko predelano (suho sadje ter kislo zelje in kisla repa);
  • šolsko mleko, pri čemer imata prednost pitno mleko in mleko brez laktoze, dodatno v manjšini so lahko mlečni izdelki (jogurt, kislo mleko, kefir, pinjenec, skuta), ki so vsi brez dodatkov, kot so sladkor, sadje, arome, maščobe, sol, začimbe, ojačevalci okusa.

V šoli bomo učencem poleg malice kot dodaten obrok ponudili sadje in zelenjavo ter mleko in mlečne izdelke. Pozornost bomo namenili razdeljevanju svežih in lokalno pridobljenih živil.

Več o projektu Šolska shema si lahko preberete na spletni strani https://www.gov.si/teme/solska-shema-sadja-zelenjave-in-mleka/.