Z željo po raziskovanju vode, njenem vplivu in pomenu na naše telo ter dostopnosti po svetu smo se z učenci 6. razreda OŠ Tržišče udeležili mednarodnega natečaja »POSTANI DONAVSKI UMETNIK 2019«, ki ga skupaj organizirata Svetovno združenje za vodo za centralno in vzhodno Evropo in Mednarodna komisija za varovanje reke Donave. Letošnja vodilna tema je bila »SODELUJMO ZA NAŠE VODE«.

Z učenci smo se pri raziskovanju osredotočili na slovensko najdaljšo reko Savo, ki teče skozi mesto Sevnica, ter potoček ob naši šoli, Tržiški potok, ki ima za kraj tako zgodovinski kot tudi ekološki pomen.

Pri raziskovanju so učenci Jure Flajs, Neja Tratar in Pia Gačnik režirali video posnetek z naslovom Voda je vir življenja, kjer so prikazali pomen vode za življenje živih bitij ter vpliv človeka na vode. Video je dostopen na spletni strani šole.

Učenci Tjaša Tratar, Nuša Štih in Žan Janežič so iz nabranega materiala izdelali Leseno ribo. V drugi skupini so učenke Žana Bartolj, Gaja Janežič in Ajda Jamšek izdelale skulpturo z naslovom Podvodni svet.

Video Voda je vir življenja je osvojil 1. mesto na državni ravni in prejel čestitke članice komisije gospe Dunje Klemenc, strokovnjakinje za video in film.

Skulptura Lesena riba je prejela 1. mesto na državni ravni, medtem ko je skulptura Podvodni svet prejela 3. mesto na državni ravni.

Znani so tudi že uradni rezultati mednarodnega natečaja »Postani Donavski umetnik«.

Video je osvojil odlično tretje mesto. Naslednji teden se bodo učenci Jure Flajs, Neja Tratar in Pia Gačnik udeležili podelitve nagrad na madžarskem Vodnem vrhu, ki jih bo podelil madžarski predsednik.

Več si lahko preberete na spodnji povezavi:

https://www.gov.si/drzavni-organi/ministrstva/ministrstvo-za-okolje-in-prostor/

Mentorica Tjaša Hribar Brce