V četrtek, 8. 10. 2020, smo se učenci tretje triade Osnovne šole Tržišče odpravili na malo daljši izlet. Z avtobusom smo se odpeljali na Primorsko, kjer smo si ogledali ribogojnico Fonda. Ker šola sodeluje v projektu “RIBE NA NARAVOVARSTVENEM OBMOČJU”, nam je dan dejavnosti omogočila Občina Sevnica.

Že med vožnjo smo opazovali značilno obsredozemsko pokrajino in nekatere njene znamenitosti. Zanimiva pa nam je bila predvsem pot do ribogojnice, saj smo se peljali po cesti, čisto poleg Sečoveljskih solin. Ko smo prispeli do ribogojnice, smo si ogledali okolico in seveda šli do morja. Nato nas je pred ribogojnico pričakala vodnica, gospa Irena Fonda, ki nas je lepo pozdravila in pospremila do ladje.

Sledila je vožnja z ladjico okrog ribogojnice in gojišča školjk. Med vožnjo in ogledom je bilo zelo zanimivo in poučno, saj nam je vodnica povedala veliko zanimivih stvari o morskih ribah, gojenju in hranjenju morskih rib, o začetkih njihove ribogojnice, kako prepoznamo svežo morsko ribo itd. Hkrati smo se poučili o pomenu hrane za ribe, saj le-ta vpliva na njihov okus ter seveda najpogumnejši izmed nas so jo lahko poskusili.

Ob vrnitvi na kopno smo še nekaj časa ostali na ladji in vodnica nam je pokazala svežo orado in brancina. V ribogojnici so nam pripravili pogostitev, kjer smo preizkusili Fonda piranskega brancina (carpaccio s solnim cvetom iz Piranskih solin in domačim oljčnim oljem) in dimljenega brancina.

Dan je bil sončen in vreme nam je bilo dano za sprehod ob obali. Odšli smo na kratek sprehod ob morju do Lucije. Tako se je zaključila naša ekskurzija.

Naučili smo se veliko novih stvari in mislim, da je bila to ena izmed boljših ekskurzij.

Lana Gačnik, 9. razred