V četrtek, 14. 3. 2024, smo se učenci 3. triade odpravili na Vrhniko, kjer sta nas pričakala vodiča. Eden izmed njiju je bil oblečen v Ivana Cankarja. Razdelili smo se v skupini in se z njima podali po poti mojstra črtic. Najprej smo si ogledali hišo, ki se nahaja na nekdanjem pogorišču na klancu pod cerkvijo sv. Trojice. V muzeju smo se seznanili s pripovednikovim otroštvom, si ogledali hišo s črno kuhinjo, zbirke njegovih literarnih del in obleko, ki jo je nosil. Nato pa smo se povzpeli še do območja cerkve, ki je povezano z njegovimi ljubezenskimi prigodami.

Na vrhniškem hribu smo vstopili v cerkev, v kateri je pisatelj ministriral, v njej pa poslušali recital o skodelici kave. Na pokopališču smo si pogledali grob njegovih bližnjih. Pot smo nadaljevali do Močilnika, ki je eden od izvirov Ljubljanice. Na sprehodu po Vrhniki nismo izpustili niti mesta enajste šole, o kateri smo brali v Cankarjevi pripovedi Oko spomina seže daleč.

Polni lepih spominov in vtisov lepot Vrhnike ter znanja o Ivanu Cankarju smo se z avtobusom odpeljali domov, vedoč, da smo preživeli čudovit kulturni dan.

Sergej Jene, 9. razred