V petek, 18. novembra 2022, smo imeli na šoli tradicionalni slovenski zajtrk. Slogan projekta je bil Zajtrk z mlekom – super dan.

Ob 7.30 smo se vsi učenci šole zbrali v jedilnici, kjer smo zajtrkovali domače dobrote lokalnih dobaviteljev. Med je prispevalo Čebelarstvo Kolenc z Vrhka, maslo podjetje Mlekarna Celeia, mleko Kmetija Brajer, črni kruh pekarna Optima Šentrupert, jabolka pa Ekološka kmetija Repovž.

Učenka Maja iz 7. razreda nam je na harmoniko zaigrala pesem Čebelice Ansambla Lojzeta Slaka, ki smo jo zapeli z učitelji, medtem ko smo se pozibavali v melodijah harmonike.

Učenci od 6. do 9. razreda smo nato imeli predavanje o čebelarstvu, ki ga je izvajal čebelar Ciril Kolenc, od katerega prejemamo med za malico. Spoznali smo, kako čebele nabirajo med, se med seboj sporazumevajo, ravnajo z matico, in se seznanili s čebeljimi pridelki ter še mnogo več. Zaupal nam je tudi, kateri med je najboljši in kako ga čebele proizvedejo. Zapomnili smo si, da žlička kostanjevega medu pred spanjem zmanjšuje stres. Na koncu smo se gospodu Kolencu zahvalili za obisk, saj je bila njegova predstavitev zelo zanimiva in poučna.

Sledil je ogled kmetije Brajer, ki so jo pred nami obiskali tudi učenci od 1. do 5. razreda.

Kljub oblakom na nebu nam je gospodarica Vesna Brajer z družino poučno predstavila pridelavo mleka, ki smo ga lahko tudi poskusili. Njen mož nam je razkazal kmetijo in predstavil stroje, ki jih uporabljajo pri svojem delu. Za njihovo dobrodošlico in ogled smo se jim tudi zahvalili. Ker so nas presenetile dežne kaplje, smo se z avtobusom odpeljali v šolo, kjer smo si ogledali še kratek film o tradicionalnem slovenskem zajtrku. Nato pa smo dan zaključili s snovanjem recepta z mlekom kot glavno sestavino.

Nika Dolenšek, 8. razred