V petek, 17. 11. 2023, smo na naši šoli imeli tradicionalni slovenski zajtrk. Zjutraj smo se učenci v svojih matičnih učilnicah pogovarjali o zgodovini tradicionalnega slovenskega zajtrka, njegovih sestavinah in pomenu, nato pa je napočil čas za zajtrk v jedilnici. Gašper Prijatelj, učenec 5. razreda, je zaigral pesem Čebelice od Lojzeta Slaka, nagovorila nas je tudi ravnateljica mag. Mateja Repovž Lisec. Na mizah smo imeli kruh, maslo, mleko, med in jabolko, zato smo nestrpno čakali, da vse pojemo.

Ker je bila letošnja tema povezana s kruhom, smo se učenci prve in tretje triade preizkušali v peki različnih vrst kruha, rogljičkov, okraskov iz slanega peciva, makovk, medenjakov in drugega slanega peciva. Na pomoč sta nam priskočili babici naših učencev, Cvetka Valant in Andreja Umek, ki sta nam nesebično predali male skrivnosti peke puhle in rogljičkov.

Medtem ko je na šoli dišalo po sveže pečenih kruhovih dobrotah, so učenci druge triade obiskali Pekarno Bistrica – Mlin Grebenc. Tam so spoznali delovanje pekarne in mlina, se seznanili s pripravo drobtin, spekli žemljice, pletenice, sirovke …

Po kosilu smo vsi komaj čakali, da poskusimo, kaj smo spekli. Degustacija je potekala v prvi triadi in vse, kar smo spekli, smo z veseljem pojedli, saj je bilo zelo dobro.  

 

Nika Dolenšek, učenka 9. r.